10 Şubat 2015 Salı

Kümes Temizliği

Kümes temizliği, Güvercinlerimizi barındırdığımız kümes ve salmalarımızın temiz olması onların sağlığı ve üreme periyodunun devamı için çok önemlidir. Kümes temizliği, ihmale gelmeyen gelmeyecek olan bir işlemdir. Güvercinlerimizin mutluluğu, huzuru ve sağlığı düzenli kümes temizliği ile garanti altına alınabilir.

Kümes temizliği için belirli zamanlar ayırmalı, bu düzene sadık kalınmalıdır. Zira güvercinlerimiz sürekli olarak pislemekte, tüy dökmekte dolayısıyla kümesi kirletmeye devam etmekteler. Kümesimizin havadar olmasına dikkat etmeli fakat cereyana maruz bırakmamalıyız. Mümkünse kümeslerimizin kapılarını ve havalandırma pencerelerini kuzey cepheye yapmamalıyız. Havalandırma pencereleri önüne kümes içi direk rüzgara maruz kalmayacak şekilde rüzgarı kıracak düzenekler koyulması uygundur. Kümes temizliği günlük, haftalık ve aylık olmak üzere sınıflandırılarak günlük temizlikte ayrı, haftalık ve aylık temizlikte ayrı işlemler uygulanmalıdır. En az 2 ayda bir kümes tamamen boşaltılarak kuvvetli bir dezenfektan (NEGUVON TOZ, RİN TOZU ve ya BLOTİC) ile güzelce temizlenip havalandırılmalı, en az 6 ayda bir de badana kireç yapılmalıdır. 

Kümes temizliği yapılırken güvercinlerimizin özel eşyalarını da güzelce
temizlemeli, dezenfekte etmeliyiz. Yemlik, suluk ve folluk gibi malzemeleri temizlik esnasında içinde çamaşır suyu bulunan bir kabın içine atarak bir süre bekletmek ve kaba kir ve pisliklerden arındırmak yeterli olacaktır.

Kümeslerimizi aşırı nemden korumak için yuvalıklardaki cıvık pislikleri günlük olarak almakta fayda var. Özellikle yavruların follukta kaldığı dönemlerde yuvalıklar hızla pislenmekte, koku ve nem hem kümes hem de yavrulara zarar vermekte. Aynı zamanda sinekler için de cazip olan bu yavru dönemi daha dikkatli ve titiz olunması gerekmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder